BERÄTTELSEN OM EN ÖSTGÖTASLÄKT
Dokumentation i html-format av Rolf Ericson
sidan 2

KLICKA TILL SIDAN 1

KLICKA TILL NÄSTA SIDA
Använd muspekaren och pilen till höger
för att komma neråt på sidan!

FÖRFÄDERNA


verst fr.v. Herman, Ernst med fru Gerda Nederst "Mina", Ruth och Albert

Detta kapitel handlar om förfäderna med rötter i bondekulturen. Låt oss ta allt i rätt ordning. Vi börjar med Lantbrukaren Anders Nilsson. År 1904 kom han till Norrby i Ljungs församling, Östergötland. Norrby som ägdes av Brukspatron A.J. Lindstrm brukades till en tredjedel av Ljung och två tredjedels mantal av Anders. Bröderna Albert och Ernst övertog arrendet efter fadern år 1906.
År 1924 flyttade familjen Albert Andersson till Axsjöviks gård i Skedevi församling, Östergötland. Albert köpte gården och påbörjade det arbete som fortsatte under ledning av sonen Herman, sonsonen Jan-Olof och numera av sonsonsonen Jonas. Axsjviks gård är i dag ett mönsterjordbruk. Man kan tacka förfäderna både män och kvinnor, som genom sitt hårda arbete åstadkommit detta. Det påstås att Albert brukade säga:"Axsjövik fö´r inga lathunner" Arbete och slit har hört till bondens vardag, men också skörd och glädje. Om gårdens historia, ägarförhllanden m.m.kan man läsa på vår hemsida med adress och rubrik .GÅRDARNA I SILA BY.


Höskörd vid gården Stora Norrby i Ljungs sn Östergötland. Gården brukades av Anders Peter Nilsson och senare av sönerna Albert och Ernst. På bilden som är tagen på 1920-talet ses fr.v. Nyström (anställd), "Mina" (Alberts hustru), Tekla (anställd). På den tomma skrindan med hästen Grålla: fr.v. Bengt Johansson, Albert och Nils Johansson På hölasset: Fr.v. syskonen Ruth, Herman och Ester och Oskar Nyström

Nedanstende tidningsurklipp handlar om Ernst en av Anders söner

KLICKA TILL NÄSTA SIDA


Webbmaster: Rolf Ericson